Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kestel Aksu Mahallesi

AKSU KÖYÜ MÜZESİ Bugün

AKSU KÖYÜ MÜZESİ

Bugün tarihi önemi bulunan Aksu köyü, Bizans İmparatorluğu döneminde Bitinya’yı Ege’ye bağlayan tarihi İpekyolu güzergâhındaki tali yol üzerinde olmasıyla stratejik bir öneme sahipti. Osman Gazi döneminde fethedilen köy önemli ulaşım yollarının kesişiminde yer almasıyla değerli bir üs görevini gördü. Tarihi öneme sahip bir köy olan Aksu’daki geçmişten gelen değerleri Aksu Köy Müzesi’nde bulabilirsiniz.

GELENEK VE GÖRENEKLER

Kültürel miraslarına sahip çıkan Aksu köyü halkı, gelenek ve göreneklerini günümüze kadar taşımaya özen göstermiş ender köylerdendir. Doğum, sünnet, kız isteme, söz, nişan, düğün, çeyiz asma, hıdrellez, bayram kutlamaları ve cenaze törenleri gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneklerini; ufak değişikliklerle hala sürdürüyor olması Aksu köyünün önemini günümüzde bir kez daha arttırmaktadır.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN AKSU ZİYARETLERİ

Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Aksu’ya üç ziyarette bulunmuş, burada köy halkıyla buluşup sohbet etmiştir. İlk ziyareti Bursa’nın Yunan işgalinden kurtuluşunun ardından 17 Ekim 1922’de, daha sonra 31 Ağustos 1924’te ve son olarak 22 Eylül 1925’te gerçekleşmiştir. Atatürk, ziyaretleri süresince Aksulular ile köy meydanında bir araya gelerek sohbet etmiş ve ikramları kabul etmiştir.

YAŞAYAN TARİH

Geçmişte ticaret ve ulaşım yollarının kesişiminde yer almasıyla stratejik öneme sahip Aksu köyünde günümüze kadar ulaşan pek çok tarihi doku bulunmaktadır. Müze dışındaki alanları, gezme fırsatı bulduğunuzda tarih yolculuğuna kaldığınız yerden devam edeceksiniz. Köydeki cami, han, çeşme, hamam gibi tarihi yapıların yanında Bursa’nın simgesi olan tarihi çınarlar da görülmesi gereken değerler arasındadır.

AKSU KÖYÜ CAMİİ

1572’de Bursa Kadısı Muallimzade Ahmet Efendi tarafından inşa ettirilen ve 2011 yılında kapsamlı bir restorasyon geçiren yapı, dikdörtgen planı, tek minaresiyle tipik mütevazı bir köy camisi şeması çizmektedir.

BEYLİK HAN

Köy meydanında bulunan çınarın doğusunda yer almaktadır. Kitabesinden anlaşıldığı kadarıyla II. Bayezid döneminde (1481-1512), İstanbullu bir tüccar olan Mehmet Oğlu Hoca Dursun tarafından 1498 tarihinde inşa ettirilmiştir. Bu handan günümüze ancak kuzey kapısının bir bölümü ile kitabesi ve kısmî olarak yan duvarları kalmıştır.

ÇEŞME

II. Abdülhamid’in (1842-1918) emri ile Bursa Valisi Münir Ahmet Paşa tarafından 1914 tarihinde yaptırılmıştır. Çeşme iki dikdörtgen sütun üzerine yerleştirilmiş kemer içinde yer alır. Aynasında Sultan I. Abdülhamid’in tuğrası, altında 10 satırlık kitabesi bulunmaktadır. Çeşme, zaman içinde birtakım restorasyonlar ile günümüze ulaşmıştır.

AKSU KÖYÜ HAMAMI

Tarihi hamamın 15. yüzyılın ilk yarısında yapıldığı düşünülmektedir. Uzun yıllar köyün kullanımına açık olan hamam zaman içinde eski önemini yitirerek kapanmıştır. Soğukluk ve ılıklık bölümü, sıcaklık bölümü ve külhan bölümleri bulunan hamam, 2011 tarihinde restorasyonu yapılmıştır. Restorasyon sonrası müzeye dönüştürülen hamam,  ağırladığı ziyaretçileri ile kültürel bir hizmete imza atmaktadır.SPOT

Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaretleri kapsamında köy meydanına gelerek hem dinlendiği hem de köy halkına seslendiği ve bugün 420 yaşında olduğu saptanan çınar, görülmeye değer.

KÖY KONAĞI

Çarşı önünden köy içi istikametinde bulunan ve halk arasında “Köy Konağı” olarak adlandırılan bina 1743 yılında Muallimzâde Kazasker Ahmet Efendi tarafından mektep ve tekke binası olarak inşa ettirilmiş, bunların idaresi ve masrafları için Bursa Zeyniler Mahallesi’ndeki “Çifte Hamamı” vakfedilerek masraflarının karşılanması sağlanmıştır. Tarihi yapının tekke binası yıllar içerisinde tamamen yıkılmış; 2010-2011 yılları arasında köy camisi ve hamamın restorasyonu sırasında tekkenin devamı olan imam evi yeniden yapılmıştır.

AKSU KÖYÜ EVLERİ

Anadolu’nun tüm bölgelerinde olduğu gibi geleneksel köy evi plan şemasının özelliklerini taşıyan “Aksu Evleri” gelenleri adeta geçmişe götürmektedir. Zemin artı bir ya da iki katlı şeklindeki evlerin 3 katlıları da mevcuttur. Evlere sokaktan iki kanatlı cümle kapısıyla toprak zeminli veya kayrak taşı döşeli avludan geçilerek ulaşılır. Avlularda kiler, ahır, samanlık ve tuvalet gibi dış kullanıma uygun bölümler yer alır. Evlerin alçak tavanlı ikinci katları genellikle kışlık olarak, yüksek tavanlı üst katlar ise yazlık bölümler olarak değerlendirilir. Ara kattaki mekânlar ise Bursa’da ipekçiliğin çok yoğun olduğu 19. yüzyılda ipek böceği yetiştirmek için kullanılmış ve bu kata “böcekhane” adı verilmiştir.